Dodela energetskih dozvola na javnim konkursima

Bez autora
Aug 20 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će energetske dozvole za obnovljive izvore energije u Srbiji biti dodeljivane na javnim konkursima.Ministarstvo će napraviti pravilnik po kojem će morati da postoji javni poziv za dodelu energetskih dozvola po lokacijama. Pravilnikom će biti ograničeno i vreme za koje investitor mora da završi, ili bar do određenog stepena izgradi objekat.

Dodela energetskih dozvola na javnim konkursimaMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će energetske dozvole za obnovljive izvore energije u Srbiji biti dodeljivane na javnim konkursima.

Mihajlović je u intervjuu za agenciju Beta navela da će Ministarstvo napraviti pravilnik po kojem će morati da postoji javni poziv za dodelu energetskih dozvola po lokacijama. Pravilnikom će biti ograničeno i vreme za koje investitor mora da završi, ili bar do određenog stepena izgradi objekat.

Ona je istakla da je to je neophodno kako se ne bi desilo da neko ima energetsku dozvolu koju produžava svake dve godine, kao i da investitor ni posle osam godina nije završio elektranu. Ako investitor za dve godine u određenom procentu ne izgradi elektranu, dozvola će biti oduzeta, istakla je Zorana Mihajlović.

Plan je i da Ministarstvo pripremi sve dozvole koje su potrebne potencijalnom investitoru za realizaciju projekta, a trenutno je potrebno 27 dozvola za izgradnju male hidroelektrane.

Prema njenim rečima, obnovljivi izvori energije u Srbiji nisu iskorišćeni jer se dugo čekalo na zakone i podzakonska akta, a oni koji su koristili te obnovljive izvore energije radili su to uglavnom za sopstvene potrebe. Geotermalna energija kojom je Srbija bogata najviše se koristila za plastenike, a iz te energije može da se dobije toplotna energija.

Plan Ministarstva u oblasti energetske efikasnosti jeste i da toplane koje rade na gas, ugalj ili mazut polako krenu da koriste biomasu. Na taj način koristiće čisti izvor energije i pored toplotne proizvodiće i električnu energiju kao povlašćeni proizvođači, istakla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik